Mijn favorieten

Wie betaalt de makelaar?

 

Wilt je jouw huis in Deventer verkopen of een nieuwe woning aanschaffen? Grote kans dat je dan een makelaar uit Deventer inschakelt. Maar welke kosten komen daarbij kijken en -misschien nog wel belangrijker- wie betaalt deze kosten? Wij vertellen u er graag alles over!


Wie betaalt, bepaalt

Eigenlijk is het antwoord op de vraag ‘Wie betaalt de makelaar?’ heel eenvoudig. Schakel je voor de verkoop van je woning een makelaar in, dan draag je zelf de daarbij behorende kosten. Ben je de koper van de woning, dan betaal je geen makelaarskosten… Tenzij je zelf een aankoopmakelaar in de arm neemt, want dan zal je hem voor zijn diensten moeten betalen.

makelaar betalen
Principe van de makelaar betalen is eenvoudig: Wie heeft die ingeschakeld? Die betaalt.


Hoeveel kost een verkoopmakelaar in Deventer?

De makelaarskosten, ook wel courtage genoemd, verschillen per makelaar. Vaak wordt er een percentage van de verkoopprijs afgesproken, maar er zijn ook andere constructies denkbaar. Bijvoorbeeld een vast bedrag vooraf én een percentage van het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs achteraf.

De totale kosten zijn echter vaak hoger. Dat komt doordat makelaars ook opstartkosten berekenen. In deze opstartkosten zitten zaken als het maken van foto’s, omschrijvingen of plattegronden en het plaatsen van je woning op sites zoals Funda en social media.

Voor veel verkopers is de opbouw van de makelaarskosten niet geheel duidelijk. Daarom vermoeien wij je liever niet met de technische details van de kosten, maar hanteren wij een concurrerend all-in tarief voor de verkoop van je huis. Als je besluit bij ons je huis te verkopen, kun je ervan uitgaan dat je onze kosten snel weer terugverdient.


No cure no pay

Het is wel belangrijk om te vermelden dat makelaarskosten over het algemeen op basis van no cure, no pay zijn. Verkoopt de makelaar je huis niet? Dan hoef je hem, buiten eventuele opstartkosten, niet te betalen.


Welke kosten hanteert een aankoopmakelaar?

Ook de kosten voor een aankoopmakelaar kunnen per makelaar nogal uiteenlopen. Frans Makelaardij vindt het belangrijk dat je precies weet waar je aan toe bent vóór je ons inschakelt om namens u te onderhandelen over de prijs van uw droomhuis.

Deze kosten zijn als volgt opgebouwd: 

  • € 325,- vooraf
  • € 1.250,-- achteraf
  • plus 5 % van het verschil tussen de ­vraag- en de koopprijs

Hoe betaal je de makelaarskosten?

Je hoeft de makelaar niet direct te betalen. Dit gebeurt namelijk via de notaris. De enige uitzondering hierop zijn de opstartkosten. Heb je met jouw makelaar afgesproken dat jij opstartkosten betaalt, dan doe je dat bij het aangaan van de overeenkomst. Om de courtage of makelaarskosten te betalen, hoeft je dus zelf geen actie te ondernemen.


Wanneer betaalt je makelaarskosten?

Of je nu een aankoop- of een verkoopmakelaar in de arm heeft genomen, de courtage betaal je zodra de akte van transport  passeert bij de notaris. De notaris trekt de makelaarscourtage af van de daadwerkelijke opbrengst van de verkoop van je woning. Dit bedrag maakt hij vervolgens over aan de makelaar in kwestie.


Gaan wij voor je aan de slag?

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over de kosten die een makelaar kan berekenen of wil je weten welke concurrerende tarieven wij hanteren? Neem dan vooral contact met ons op, wij helpen je graag!

Meer lezen?
Lees ook de andere artikelen in ons blog.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring