Mijn favorieten

Een woning kopen? Zó gaat dat!

Er komt nogal wat op je af als je een nieuw huis wilt kopen. Zeker wanneer het je eerste huis is. Daarom helpen we je graag op weg met dit handige stappenplan. Zo koop jij in acht overzichtelijke stappen jouw droomhuis in Deventer!

Stappenplan woning kopen Deventer


Stap 1: Zoek een geschikte makelaar

De ene makelaar is de ander niet. Daarom is het belangrijk om, voor je op zoek gaat naar jouw nieuwe huis, een goede makelaar te vinden. Als je je bij de aankoop van je nieuwe woning laat begeleiden door een eigen makelaar dan heet dat een aankoopmakelaar. Is jouw aankoopmakelaar, net als wij aangesloten bij NVM, dan weet je zeker dat hij de juiste opleidingen gedaan heeft én altijd jouw belangen behartigt.  


Stap 2. Welke woning past bij jou?

Weet jij hoe jouw ideale woning eruit ziet? Hoeveel slaapkamers je wilt en waar in Deventer jouw nieuwe paleisje hoort te staan? Maar weet je ook al hoe hoog jouw hypotheek (met of zonder NHG-garantie) mag zijn? Dan begint jouw reis écht! Jouw aankoopmakelaar helpt je graag met het zoeken van een geschikte woning. Maar je kunt ook zelf zoeken op websites als funda.nl. Daar kun je dankzij filters gericht zoeken naar een woning die volledig aansluit bij jouw woonwensen. En wanneer je een account aanmaakt en een zoekopdracht instelt, ontvang je elke dag het nieuwste woningaanbod automatisch in je mailbox. 


Stap 3. Bezichtigen

Heb je een huis of appartement gevonden dat je aanspreekt? Dan is het tijd om te gaan bezichtigen. Neem je aankoopmakelaar altijd mee bij een bezichtiging. Hij kijkt met je mee en ziet misschien dingen waar jij in je enthousiasme overheen kijkt. Daarnaast weet hij de juiste vragen te stellen en kan hij je adviseren of een aanvullende bouwkundige keuring nodig is.  


Waar moet je op letten bij een bezichtiging?

Uiteraard wil je dat jouw nieuwe huis goed voelt voor jou. Je wilt er immers een hele poos kunnen blijven wonen. Maar dat is natuurlijk niet het enige waar je op moet letten. Het is vooral belangrijk dat je later niet voor verassingen komt te staan. Let daarom op: 
  • De buitenkant van de woning; Is de woning goed onderhouden of is er sprake van achterstallig onderhoud? Van welk materiaal zijn de kozijnen gemaakt? Wat is de staat van het dak? Hoe staat de zon op de woning (en de tuin of het balkon)?
  • De binnenkant van de woning; Voldoet de indeling van het huis volledig aan je wensen? Zijn de ruimtes groot genoeg en praktisch in te richten? Moet de keuken of de badkamer vervangen worden? Is er voldoende waterdruk? Gaan alle ramen en deuren makkelijk open? Wat is de staat van de plafonds, de muren en de kozijnen?
  • De installaties in de woning; Je zou het bijna vergeten, maar de installaties in de woning zijn echt iets waar je op moet letten tijdens de bezichtiging. Welke installaties en apparatuur heeft de woning? Zijn er genoeg stopcontacten en groepen in de meterkast? Hoe wordt de woning verwarmd en hoeveel is de huidige bewoner daar aan kwijt?
  • Duurzaam wonen is de norm; Woningen moeten steeds duurzamer worden. Let daarom ook op de duurzaamheidsaspecten. Is de woning goed geïsoleerd? Wekt het huis al groene energie op? En… wat is het energielabel van de woning? 

Stap 4. Extra onderzoek naar gebreken

Je verwacht natuurlijk dat een woning die te koop staat in de basis veilig en goed is. Toch kan het zijn dat er verborgen gebreken zijn. Als koper ben je verplicht de staat van de woning te onderzoeken. Stel daarom altijd vragen over alles wat je ziet. De verkoper is verplicht je te vertellen over gebreken waarvan hij op de hoogte is. Zichtbare gebreken kunnen later niet als verborgen gebreken worden benoemd. Die komen dan ook altijd voor eigen rekening.  

Twijfel je over de staat van het huis? Dan kan een bouwkundige keuring nodig zijn. Een bouwkundige keuring is een onafhankelijke keuring door een bouwkundig inspecteur. Tijdens die keuring wordt duidelijk welke gebreken een woning heeft en hoeveel onderhoud er nodig is. Eventuele gebreken legt de inspecteur vast in een bouwkundig rapport en hij maakt een schatting van de kosten die voor het herstel van de woning nodig zijn.  


Stap 5. Onderhandelen

Voordat je het eerste bod uitbrengt, bepaal je de ontbindende voorwaarden. Is de datum voor de ontbindende voorwaarden verstreken en zie je toch af van de koop van de woning, betaal je een boete aan de verkoper. Dan brengt jouw makelaar jouw openingsbod uit aan de verkoper en start hij de onderhandelingen. Dan is het afwachten op de reactie van de koper, want je bent pas in onderhandeling als hij met een tegenaanbod komt of jouw bod accepteert.  


Stap 6. Ondertekening koopovereenkomst

Zijn jij en de verkoper het eens geworden over de prijs, opleverdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken, dan is er overeenstemming! Gefeliciteerd! De verkopende makelaar legt de gemaakte afspraken nu vast in de koopovereenkomst. Die neem je met jouw eigen makelaar nauwkeurig door om te zien of alle gegevens kloppen en als het nodig is toelichting te geven. Zowel jij als de verkoper moeten de overeenkomst ondertekenen en dan gaat die naar de notaris. Dan heb je als koper nog een wettelijke bedenktijd van drie dagen waarin je zonder opgaaf van reden alsnog de koop kunt ontbinden. 


Stap 7. Je woning financieren

Nu is het tijd om de financiering in orde te maken. De meeste mensen sluiten hiervoor een hypotheek af. Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van je nieuwe woning te financieren. De overige kosten (zoals kosten koper, notariskosten en makelaarscourtage) moet je zelf financieren. Houd er rekening mee dat een hypotheekaanvraag zo’n vier tot acht weken kan duren. 


Stap 8. Naar de notaris

Is de hypotheek geregeld? De bedenktijd verstreken en zijn de aanvullende ontbindende voorwaarden niet meer van toepassing? Dan is de koop definitief! Nu kan de overdracht plaatsvinden. 

Vlak voor de overdracht inspecteer je samen met jouw aankoopmakelaar de woning om te zien of deze nog in de afgesproken staat is. Vervolgens betaal je bij de notaris de koopsom en alle overige kosten. Dan teken je de akte van levering en is jouw droomhuis echt van jou! 


Jouw aankoopmakelaar 

Op dit moment wisselen huizen en appartementen vaak snel van eigenaar. Als koper voel je je misschien gedwongen om (te) snel beslissingen te nemen. Een aankoopmakelaar kan je de begeleiding geven die je nodig hebt en je veel geld of problemen besparen. Neem daarom nu contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking! Wie weet kopen wij binnenkort samen jouw huis!