Mijn favorieten

Alles wat je wilt weten over NHG-garantie [2020 PROOF]

NHG vangnet in 2020

Een huis kopen is een hele verplichting en daarmee een beslissing die je niet zomaar neemt. Want hoewel je nu de benodigde hypotheek eenvoudig kunt betalen, weet je niet of dat in de toekomst nog steeds het geval is. Daarom kiezen veel woningkopers voor een hypotheek met NHG-garantie. Als makelaar in Deventer krijgen wij veel vragen over deze kwestie.


Wat is NHG?

Sluit je een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af, dan ben je er zeker van dat u een verantwoorde en betaalbare hypotheek afsluit. Bovendien beperk je met NHG de financiële risico’s van je koopwoning.


Altijd een hypotheek die past bij uw inkomen

Doordat de normen voor verantwoord lenen van het Nibud centraal staan bij een hypotheek met NHG-garantie, weet je zeker dat de hypotheek past bij je inkomen.


Als je situatie verandert, heb je een vangnet

Veranderingen in je persoonlijke situatie kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor jouw financiële positie. Het betalen van je hypotheek kan bijvoorbeeld moeilijk worden als: 
  • je arbeidsongeschikt of werkloos raakt
  • je partner overlijdt
  • je relatie beëindigd wordt
Een hypotheek met NHG is in deze periode dan een vangnet waar je op kunt vertrouwen. Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing voor de financiële uitdaging, maar NHG denkt in zo’n geval graag met je mee. Mocht er geen andere oplossing zijn, dan koopt NHG de hypotheek over van je hypotheekverstrekker en wordt NHG degene die je hypotheek houdt. En waar je jouw maandelijkse aflossing aan moet voldoen.


Wat verandert er met betrekking tot de NHG in 2020?

Er zijn een aantal wijzigingen in de NHG die in 2020 van kracht worden. Zo stijgt bijvoorbeeld het bedrag dat je mag lenen met NHG-garantie. Voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen stijgt de maximale koopsom van €290.000 naar €310.000 en voor woningen waarbij energiebesparende voorzieningen worden aangebracht stijgt het zelfs naar €328.600. Deze koopsom is overigens exclusief eventuele roerende zaken.


Kan ik ook oversluiten met NHG?

Ja, je kunt een hypotheek zonder NHG-garantie oversluiten naar een hypotheek met garantie. Tenminste, zo lang de woningwaarde beneden de kostengrens ligt. Je doet er dus goed aan dit vooraf te controleren.


Wat kost een hypotheek met NHG-garantie? 

Voor een hypotheek met NHG-garantie betaal je eenmalig een premie aan het NHG. Dit is de borgtochtprovisie. Die borgtochtprovisie betaal je via de hypotheekverstrekker aan NHG zodra de hypotheek wordt afgesloten. De borgtochtprovisie voor een hypotheek met NHG is vanaf 2020 nog maar 0,7% van de hoogte van de hypotheek.

Dit betekent dat je maximaal €2.170 aan kosten kwijt bent voor een woning zonder energiebesparende voorzieningen en maximaal €2300,20 voor een huis met energiebesparende voorzieningen. Tot en met 31 december 2019 is de premie nog 0,9% van de hoogte van de hypotheek.


Aanbod woningen onder de nieuwe NHG-grens

Over de hele linie is er een ruim aanbod van woningen onder de NHG-grens. Maar ook in Deventer en omstreken kunt u een ruim assortiment aan dit soort woningen vinden. Kijk daarvoor gerust eens bij ons aanbod! Staat je droomhuis er niet tussen? Neem dan contact met ons op, of plaats vrijblijvend een zoekopdracht. Wij helpen je graag bij het vinden van een woning met NHG-garantie!


Bron:
NHG Voorwaarden en normen 2020

En lees ook in dit blog:
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring