Mijn favorieten

Hoe kies je een makelaar? [Stappenplan]

hoe kiest u een makelaar

Je hebt het besluit genomen: Het is tijd voor een nieuwe fase in je leven en jouw huidige huis past daar niet meer bij. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar een verkoopmakelaar. Het liefst één die jouw huis snel en voor een goede prijs verkoopt. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een makelaar in Deventer of elders in het land? Wij vertellen het je graag!


Een makelaar kiezen in vijf stappen

De zoektocht naar een makelaar kan behoorlijk overweldigend lijken. Er zijn immers tal van makelaars actief. Daarom geven wij je zes stappen om tot de juiste keuze te komen. Want je wilt natuurlijk wel ook je huis snel verkopen.


Stap 1: Start uw zoektocht naar een makelaar online

Nu de beslissing is genomen, gaat u op zoek naar een makelaar. Begin uw zoektocht altijd online. Welke makelaars zijn er werkzaam in uw woonplaats? Op deze manier krijgt u al een goed beeld van de mogelijkheden. Vervolgens bekijk je de websites en -als zij die hebben de social media kanalen- van deze makelaars. Welke makelaars spreken je het meeste aan? Deze makelaars komen op uw shortlist.


Stap 2: Bekijk reviews

Met uw shortlist bij de hand, ga je kijken hoe de makelaars ’scoren’. Dat kan bijvoorbeeld via Google reviews of via de website van Funda. Welke makelaars op je lijstje hebben de beste reviews? Deze makelaars schuiven omhoog in uw lijstje. 


Stap 3: Win extra informatie in

Nu heb een eerste helder beeld van de makelaars die je aanspreken. Deze makelaars worden goed beoordeeld door anderen. Een fijne gedachte. Nu is het verstandig om met vrienden, familie en buren te gaan praten. Kennen zij de makelaars op uw lijstje persoonlijk? Wat waren hun ervaringen? Sluiten deze aan bij het beeld dat jezelf ook al van de makelaars kreeg? Op basis van deze vragen vallen vast een paar makelaars van je lijstje af en kom je dichterbij de definitieve keuze. 


Stap 4: Test de makelaars uit

De makelaars die nu nog op je lijst staan, kun je uit gaan testen. Hoe u dat aanpakt? 
  • Stel bijvoorbeeld online een vraag. 
Hoe lang duurt het dan voor je een antwoord krijgt? Een snelle reactie is altijd prettig. Voor jezelf, maar ook voor de potentiële kopers van jouw huis; we houden immers niet van wachten.  


Stap 5: Kennismaking

Waarschijnlijk ben je op dit punt gekomen met een duidelijke voorkeur voor een of twee makelaars. Het einde van uw zoektocht is in zicht. Het is in deze fase belangrijk om echt kennis te maken met jouw eigen makelaar. Vraag dan ook een vrijblijvend gesprek aan. Hiermee geef je de makelaars kans zichzelf te presenteren. Daarnaast heb je de mogelijkheid om zelf vragen te stellen. Denk daarbij aan: 
  • Welke kosten kun je verwachten? 
  • Kent de makelaar je buurt? 
  • Heeft de makelaar al een vraagprijs voor jouw woning in gedachten?
  • Hoe onderbouwt hij deze vraagprijs? 
  • Heeft hij nog tips om je woning beter te presenteren? 

Na het gesprek weet je waarschijnlijk al vrij snel of je een klik met deze makelaar hebt. Neem echter de tijd om een goede en weloverwogen keuze te maken. Het gaat immers niet alleen om uw gevoel, de makelaar moet ook je woning op een goede manier op de markt kunnen zetten. 


Kennismaken? 

Hebben wij jouw shortlist gehaald? Dan staan wij uiteraard open voor een vrijblijvende kennismaking. Neemt je even contact met ons op? Dan bespreken wij binnenkort de mogelijkheden voor de verkoop van jouw huis in Deventer! 

Lees ook de andere artikelen in ons blog.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring