Mijn favorieten

NHG garantie biedt uitkomst bij verbroken relatie

NHG garantie kan uitkomst bieden om je ex sneller uit te kopen


Wanneer je samen een huis gaat kopen zie je een lange en gelukkige relatie voor je. Je denkt er geen moment aan, dat je relatie misschien ooit op de klippen loopt. Maar als dat tóch gebeurt, kan NHG-garantie je helpen om je ex-partner uit te kopen.


Krappe huizenmarkt


De kranten staan er vol van: Er zijn te weinig woningen in Nederland. Ook in Deventer is er sprake van een krappe woningmarkt en stijgende huizenprijzen. Daarom kunnen er lastige situaties ontstaan wanneer je relatie verbroken wordt. Moeten jullie allebei op zoek naar een nieuw huis? Of kan één van jullie de ander uitkopen, zodat tenminste één van jullie in het huis kan blijven wonen?


Uitkopen vaak lastig


Ga je uit elkaar, dan gooien de wegens de krapte op de woningmarkt alsmaar stijgende huizenprijzen vaak roet in het eten. Wil je jouw ex uitkopen, dan kan dat vaak niet, omdat de overwaarde uitkopen eenvoudigweg te duur maakt. Als alleenstaande kun je immers vaak een minder hoge hypotheek afsluiten.


NHG biedt uitkomst


Heb je echter een hypotheek met NHG-garantie afgesloten? Dan gloort er licht aan de horizon. NHG heeft namelijk de leennormen veranderd.

Dit deden zij na een succesvolle proef, waarbij zo’n 1.000 mensen in scheiding hun huis hebben kunnen behouden. Kun jij (of je ex-partner, natuurlijk) aantonen dat je de maandlasten ook in je eentje kunt dragen? Vraag dan bij het waarborgfonds of je hypotheekverstrekker of je extra kunt lenen voor het betalen van de overwaarde aan je ex.

Deze mogelijkheid is sinds 1 januari 2020 ook in de voorwaarden en normen van NHG opgenomen. Kan jouw hypotheekverstrekker onderbouwen dat je de nieuwe lasten kunt dragen, dan staat NHG in de meeste gevallen toe dat de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek wordt opgeteld. Hierdoor kan jij in de woning blijven wonen. Wel zo prettig, zeker als er kinderen zijn.


Denk na over de toekomst vóór het mis gaat


Sta je op het punt om samen een huis te kopen en is de koopsom van jullie nieuwe woning minder dan €310.000*? Dan is het verstandig om te onderzoeken of jullie in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG-garantie. Niet alleen om van deze nieuwe regeling gebruik te kunnen maken áls het ooit mis gaat met je relatie, maar ook omdat je dan zeker weet dat je een hypotheek afsluit die bij jullie situatie past! Wil je meer weten over NHG-garantie? Lees dan het blog dat we schreven over de belangrijkste aandachtspunten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG-garantie.

>> https://www.fransmakelaardij.nl/blog/nhg-garantie-2020/

Liever persoonlijk advies? Dat kan natuurlijk ook! Bel of mail ons gerust, we staan klaar om je vragen te beantwoorden.

* Maximale koopsom met NHG-garantie in 2020
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring